De boerderij

Oosterbrook Zuivel is een onderdeel van Melkveebedrijf Heijink vof. Het melkveebedrijf is gelegen in het Exelsebroek, op de grens van Lochem, Laren en Markelo.

 

Historie

Onze boerderij (woonhuis + deel) is genaamd “Oud Oosterbroek” en is omstreeks 1780 ontstaan. Vanaf ergens rond 1890  word de boerderij bewoond en gerund door de familie Heijink, inmiddels door de 6e generatie Heijink. De broers Gerben en Leon runnen gezamenlijk het melkveebedrijf.

 

Onze koeien

Er worden op ons  melkveebedrijf gemiddeld 180 melkkoeien gehouden en 100 stuks jongvee (kalveren). De koeien worden gemolken met melkrobots, ze kunnen hierdoor 24 uur per dag gemolken worden. Het is niet zo dat de melkrobot de koeien opzoekt maar juist andersom, de koeien komen naar de melkrobot. Onze koeien mogen hun dag zelf indelen en kunnen vrij rondlopen met elkaar door de hele stal. In de stal kunnen ze naar eigen wens gaan liggen in de ligboxen, drinken bij de waterbakken, eten aan het voerhek of melken in de melkrobot.  Vanaf het voorjaar tot het einde van de zomer hebben onze koeien een vrije uitloop naar de wei. Wij voldoen aan de voorwaarden van weidemelk.

 

Lokale voeding

Ons doel is om de koeien een rantsoen (maaltijd) te geven die grotendeels uit zelf geteeld voer bestaat. Wij hebben ca. 85 hectare land in gebruik, hier verbouwen we uitsluitend voer voor onze koeien op. Het grootste gedeelte hiervan bestaat uit grasland, op het andere deel worden er bieten en maïs verbouwt. Deze gewassen worden grotendeels bemest met de mest van onze eigen koeien, we werken dus zoveel mogelijk met natuurlijke kringlopen. Ook ons drinkwater is lokaal, we hebben zelf een bron waar het water voor onze koeien uitkomt.

 

Platteland

Als melkveehouder en grondbezitter/gebruiker voelen wij ons onderdeel van de natuur. De weilanden met koeien, akkers met gewassen, sloten, bomenrijen en akkerranden dragen bij aan de kwaliteit en uitstraling van het platteland.

 

Zuivel

Sinds 2020 is er een zuivelboerderij opgezet, deze word gerund door Gerben, zijn vriendin Manon en Leon. De naam Oosterbrook Zuivel is een verwijzing naar de naam van de boerderij, Oosterbroek wordt in het achterhoekse dialect uitgesproken als “Oosterbrook”.

Proef de volle boerderijzuivel rechtstreeks uit ’t Exelsebroek!